Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΣΤΑΝΑ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ 2013



ΚΑΣΤΑΝΑ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ 2013

e-mail: nikostsintsirakos@yahoo.gr
τηλ:6976801580

Οι καλλίτερες φωτογραφίες 


    Θα τοποθετηθούν πολλές φωτογραφίες και βίντεο, ενώ θα γίνει μια  εκτεταμένη αναφορά για την παραγωγή του κάστανου στη Μελίβοια που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός κάστανου στην Ελλάδα και μάλιστα με παραγωγή ιδιαίτερου και εύγευστου κάστανου.






Ανοίγοντας την σελίδα του melivoia blog, είδα ότι ενδειαφέρονται για την Μελίβοια περισσότερο οι Μελιβοιώτες που ζουν μακρυά από τον τόπο τους παρά αυτοί που ζουν στην Ελλάδα και βοηθούν τις οικογένειές τους από την παραγωγή της Μελίβοιας.
........................................................................



Ο πρόεδρος της Μελίβοιας Αθανάσιος Μπελιάς δείχνει τα κάστανα που αυτή τη στιγμή αγοράζει από τον Κώστα Διδίνο και που τα έχει πληρώσει για λογαριασμό της επιχείρισης "ΠΟΥΛΗΣ" με το ποσό των (3,5) Ευρώ ανά κιλό. Είναι η μεγαλύτερη τιμή που έχει δοθεί για την αγορά κάστανου και που μόνο ο Θανάσης πλήρωσε. Αντιστοιχούν 31-35 κάστανα ανά κιλό. Η τιμή 3,5 ευρώ ανά κιλό κάστανου έχει δοθεί στη Μελίβοια και το2003 μέχρι και το 2009 αλλά από τότε έφθασε να πωλείται για τα έτη 2011 και 2012 στην ανώτερη τιμή 2,2-2,3 ευρώ ανά κιλό, ενώ αυτοί που τα τοποθέτησαν στα ψυγεία και τα πούλησαν ένα μήνα αργότερα πήραν το ποσό των τριών ευρώ ανά κιλό. 
...................................................................




Τα κάστανα του Κώστα Διδίνου από το τσουβάλι στην κλούβα, με 3,5 ευρώ ανά κιλό. Οι τιμές λέγονται μεταξύ των παραγωγών, ενώ υπάρχουν και οι πονηροί που κρύβουν σε τι τιμή έδωσαν το εμπόρευμα και αυτό γυρίζει σε βάρος των ίδιων γιατί οι έμποροι εκμεταλεύονται και το παραμικρό.
..........................................................................






Απλή και φθηνή μηχανή που γίνεται η διαλογή χωρίς να χάνει το χρώμα το κάστανο
........................................................................................



















Τάσος Μαχμουντές και Στέφανος Ανδρίτσιος από τους καλούς παραγωγούς κάστανου. Ο Στέφανος ή Ζακατιάρης ζύγισε ένα κάστανο και ήταν 100 γραμμάρια  ενώ θα ήταν ακόμη πιο βαρύ αν δεν ήταν ποντικοφαγωμένο. Ο Τασούλης πωλούσε και ντομάτες που καλλιεργούσε στην Κορακοφωλιά, πολύ νόστιμες και καλής ποιότητας, πήρε φυτά από κάποιον γνωστό του από τη Θεσσαλονίκη, ενώ για το 2014 θα καλλιεργήσει και αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες και άλλα, γιατί η Κορακοφωλιά έχει καλό έδαφος. Ο Τασούλης πουλάει και τυρί από τις κατσίκες του... μέχρι και μπάτζιο.
.........................................................


................................................................



Ο Νίκος Γουργιώτης αρέσκεται να ζει σε φυσικό περιβάλλον. Εδώ στην περιοχή Ξερόλακας όπου βόσκει το κοπάδι με κατσίκες.
..........................................................................













Αυτά τα κάστανα πωλήθηκαν προς 3 Ευρώ ανά κιλό στον νέο έμπορα, Θανάση Νασιακόπουλο, που έκανε εξαγωγές στην Ιταλία. Αντιστοιχούν σε 40 κάστανα ανά κιλό. Τα κάστανα στη Μελιβοία μαζεύονται καθημερινά για να είναι πάντα φρέσκα

............................................................................



Ο Δημήτρης Γκουντάρας τη στιγμή που αγοράζει κάστανα από τον παραγωγό Δημητρούλη Απόστολο και για λογαριασμό του έμπορα Χατζησαλάτα. Στη φωτογραφία είναι και ο έμπορας Ηρακλής που αγόρασε κάστανα για την περιοχή της Πάτρας όπου διατηρεί καταστήματα.
.........................................................................................


Στην αποθήκη του Στέφανου Ευθυμίου
.......................................................................................




Ο Βασίλης Τσιντζιράκος μαζί με τον Βασίλη Μπάτσικα αγόραζαν κάστανα στην περιοχή της Βελίκας για λογαριασμό της επιχείρησης του έμπορα Θανάση Νασιακόπουλο που έκανε εξαγωγές σε Ιταλία και από εκεί στην Αυστρία.
Η εξαγωγή Μελιβοιώτικου κάστανου στην Αυστρία μου θυμίζει την ιστορία με τα νήματα και το μεταξωσκόλικα που εξάγονταν στην Αυστρία το 1880 και λίγο νωρίτερα. Εκείνη την εποχή κατασκευάστηκαν τα μεγάλα σπίτια του, Κορδίλα Βασίλη, Ζιάκα Γιάννη, Ευθυμιάδη ή Ευθυμίου Γιώργου, Μπαντάνη Γιώργου που ήταν το μεγαλύτερο και μάλιστα δεν πρόλαβε να το τελειώσει γιατί σταμάτησε εκείνη την εποχή το εμπόριο και επειδή χρωστούσε πήγε στη φυλακή, και Κύρκου.
Ο Βασίλης Τσιντζιράκος επέμενε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αγορά και εξαγωγή του κάστανου ο Θανάσης Νασιακόπουλος μαζί και τα παιδιά του. 
Από πληροφορίες που έχω, αγόρασε, περίπου,  950 τόνους κάστανου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 
Ο Θανάσης Νασιακόπουλος ήταν η αιτία που τα κάστανα έφθασαν σε αυτή την τιμή που για τρία προηγούμενα χρόνια βρισκόταν σε πολύ χαμηλές τιμές.
Κάστανα που το 2012 πουλιόταν με 60-80 λεπτά ο Νασιακόπουλος τα αγόραζε εξ αρχής από 1 μέχρι 1,80 ευρώ και κάστανα των 1,8 μέχρι 2,3 το 2012 τα αγόραζε με τρία ευρώ ανά κιλό. Βέβαια αυτές οι τιμές για τα κάστανα Μελιβοίας υπήρχαν και την εποχή από το 2003 μέχρι και 2009 δεν μας φάνηκε και τόσο παράξενο. Ένα όμως γνωρίζουμε: ότι οι Ιταλοί δεν γνώριζαν ότι υπάρχει τόσο χοντρό και τόσης καλής ποιότητας κάστανα στην Ελλάδα!!!!΄
Θέλω να πιστεύω ότι για το 2014 θα υπάρχουν Ευρωπαϊκές τιμές για τα κάστανα Μελιβοίας που θα φθάνουν στη λογική τιμή των 4 ευρώ ανά κιλό για τα έξτρα κάστανα αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα 31-10-2013 σε Σούπερ Μάρκετ της Λάρισας πουλιούνται κάστανα προς 5,8 ευρώ ανά κιλό όμοια με αυτά που έμποροι αγόραζαν από παραγωγούς της Μελιβοίας προς 1,8-2,2 ευρώ ανά κιλό!!!!!  
Όλοι στη Μελιβοία και στο Δήμο Αγιάς γενικά όπου καλλιεργούν καστανιές έλεγαν: "Ευτυχώς που ήρθε ο Νασιακόπουλος και ανέβασε τις τιμές, νάναι καλά να αγοράσει και του χρόνου, και το άκουσε ο Θεός." Αλλά το ίδιο έλεγαν και σ άλλες  περιοχές όπου ο Θανάσης αγόραζε τα κάστανά τους.


Στη φωτογραφία ο Θανάσης Νασιακόπουλος και ο Βασίλης Τσιντζιράκος σε ώρα ξεκούρασης.
Φωτογραφία 21-08-2011


Ο Θανάσης Νασιακόπουλος έσωσε τη μισή Ελλάδα, εκατοντάδες οικογένειες είδαν να έρχεται χρήμα στο σπίτι τους.
Εμείς όμως λέμε και αυτό: "Καλοδεχούμενοι και άλλοι έμποροι σαν το Νασιακόπουλο" Χωράει πολλούς η Μελίβοια και η περιοχή του Δήμου Αγιάς, γιατί η παραγωγή του χρόνου, 2014 μπορεί να φθάσει στο Δήμο Αγιάς τους 1800 τόνους με πρώτη τη Μελίβοια με 1200 τόνους κάστανο. 

ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Για να δείτε πως αγοράζονται τα κάστανα.





Στην ουρά τα αυτοκίνητα για να ξεφορτώσουν τα κάστανα




Η καταπράσινη περιοχή της Μελιβοίας Κισσάβου με τις χιλιάδες καστανιές









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου