Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΣΤΑΝΑ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ




ΚΑΣΤΑΝΑ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ

e-mail nikostsintsirakos@yahoo.gr
τηλ:6976801580
.Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 19-09-2012
ΚΑΙ  ΚΡΑΤΗΣΕ 30 ΜΕΡΕΣ

ΟΙ ΤΙΜΕΣ για τους παραγωγούς  από το κτήμα στους εμπόρους ήταν:

ΤΑ ΠΡΩΤΑ (Α): ΜΕΧΡΙ 2,2  ΕΥΡΩ
ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ (Β): ΜΕΧΡΙ 1 ΕΥΡΩ
     01-11-2012 Αυτή τη χρονιά δεν υπήρχαν έξτρα κάστανα, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν μέχρι και 60%
    Οι παραγωγοί που δεν είχαν μεγάλη ανάγκη ρευστού χρήματος, τοποθέτησαν το εμπόρευμα στα ψυγεία και πούλησαν την παραγωγή τους από 2,40 μέχρι και (3) τρία Ευρώ ανά κιλό.
Πριν 4 χρόνια, το 2009 και παλιότερα πουλιόταν κατευθείαν από το κτήμα από 2,4 Ευρώ μέχρι και 3,5 Ευρώ το κιλό για τα χοντρά ή πρώτα και από 1,2  μέχρι 1,5 Ευρώ το κιλό τα ψιλά ή δεύτερα. Μέσα από τα ψυγεία οι παραγωγοί πουλούσαν μέχρι τέσσερα ευρώ το  κιλό τα χοντρά και μέχρι 2 ευρώ τα ψιλά ή δεύτερα.
Κάνω γνωστό ότι "πρώτα" ή χοντρά λέγονται τα κάστανα που βγαίνουν, αφού γίνει η διαλογή και αφαιρεθούν τα μικρότερα με κόσκινο που η διάμετρος της οπής ή τρύπας είναι 32mm (χιλιοστά) του μέτρου. 

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΏΝ ΠΟΥ ΕΠΑΘΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ.

ΗΤΑΝ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ (200) ΧΡΟΝΩΝ


Ν.Τ: 01-11-2012: Οι μεγάλες θερμοκρασίες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής των κάστανων είχαν ως αποτέλεσμα:
1)   Να μείνουν μικρά τα κάστανα μέσα στις τζούνες
2)   Να καούν από τον ήλιο και να ανοίξουν, οπότε δεν αγοράζονταν από τους εμπόρους.
Ακόμα και ο σφοδρός αέρας στα τέλη Αυγούστου, που σάρωσε την περιοχή μας, είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεγαλώσουν τα κάστανα μέσα στις τζούνες.
  Όλοι σχεδόν οι παραγωγοί ζημιώθηκαν κατά πολύ αυτή τη χρονιά. Η παραγωγή τους ήταν μικρή λόγω που τα κάστανα ήταν μικρά και η τιμή έφτασε στα όρια του 1970, δηλαδή εξήντα (60) λεπτά το κιλό! αλλά μερικοί μάζεψαν και τα πολύ μικρά (δεν πουλιόταν σε εμπόρους και καταναλωτές - ήταν άχρηστα, πολύ μικρά και πολύ σχιστά ή και τρύπια από διάφορα ακάρεα) που τα πούλησαν σε Σκοπιανούς για αλευροποίηση με την εξευτελιστική τιμή των  τριάντα (30) λεπτών ανά κιλό!.

  Αυτά τα άχρηστα έφθασαν τους εκατό (100) τόνους περίπου, οπότε μπορούν αυτοί που φτιάχνουν αλεύρι από κάστανο να αναζητήσουν και να εμπορευθούν και αυτό το προϊόν, που  για πρώτη φορά στα χρονικά της παραγωγής έφτασε σε τόσα μεγάλα ύψη.
Θέλω να πιστεύω ότι οι υπεύθυνοι τοπικοί παράγοντες θα επιμεληθούν αυτής της κατάστασης, ούτως ώστε οι "μεσσίες" της Τρόϊκας να στείλουν και κανένα ευρώ για να βγάλουν οι παραγωγοί τη χρονιά και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Ύστερα τα καλά τα κάστανα σ' αυτούς πηγαίνουν, γιατί αυτοί έχουν το Ευρώ και σε μας απόμεινε η δουλειά.


(02-11-2012). Ο Γεωπόνος του δήμου Αγιάς Δημήτρης Γκαλιάκης δήλωσε: Πέρασαν είκοσι μέρες που ο δήμος Αγιάς κάλεσε τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ στην περιοχή μας για να δει από κοντά τη ζημιά που έπαθε ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας από τον καύσωνα του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου. Εκτός αυτού είχαμε και τον μεγάλο αέρα  που και αυτός έκανε ζημία στα κάστανα.
Αλλά ζημία μεγάλη στα κάστανα έπαθαν και οι περιοχές της Ζαγοράς του Πηλίου και απ' όσα γνωρίζω, και αυτοί ζήτησαν να αποζημιωθούν.
Η ζημία είναι μεγάλη και περιμένουμε το τι θα γίνει….


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2011

ΚΑΣΤΑΝΑ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΗ- Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2011

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΙΝ. 6976801580

nikostsintsirakos@yahoo.gr



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου